Teknolojik cihazların kullanımına dikkat edilmesi ve aşırı kullanımdan kaçınılması gerektiği vurgulayan Pelin, sıkça kullanılan cep telefonu, tablet ve televizyon gibi mavi ışık yayan cihazların, uykuyu kontrol eden hormonlardan biri olan melatonin üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtti.
Prof. Dr. Pelin, melatoninin karanlıkta salgılanan bir hormon olup 21.00-00.00 saatleri arasında en yüksek miktarda salgılanma gösterdiğine dikkati çekerek, "Mavi ışığa yoğun olarak maruz kalan kişilerde melatoninin tepe noktasına ulaşma zamanı gecikmekte, bu kişilerde uykuya dalma güçlüğü gözlenmektedir" dedi.
Teknolojik aletler uyku kalitesini bozuyor
Melatoninin salgılanma miktarı azaldığında kişinin uykuya daldıktan sonraki zamanlarda da sık uyandığını, bu durumun ise uykunun kalitesini bozduğunu dile getiren Pelin, "Yoğun cep telefonu kullanan kişilerde bu nedenle uykuya dalma güçlüğü, gece sık uyanma, sabah yorgun kalkma ve gün içi uyku hali gibi kişinin hem iş hem sosyal hayatının bozulmasına yol açabilecek şikayetler görülmektedir" diye konuştu.Pelin, gereksiz yere sadece zaman geçirmek için teknolojik cihazlara maruz kalmanın kişiyi hem yorduğunu hem de uykusuz bıraktığını kaydederek, teknolojinin, uygun ve gerekli durumlarda kullanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Dış linkler:
Uykuder
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi - Uyku bozuklukları polikliniği
Diğer dış linklerden
Günde 4,5 saat uyumak - Zeynep Sertkaya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder