Search

7 Kasım 2016 Pazartesi

ABD’de tarihi seçim

ABD'deki seçimlerin ardından Donald Trump Amerika Birleşik Devletleri ABD'nin yeni başkanı seçildi.

ABD seçim süreciyle ilgili önceki haber

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) halkı, uzun süredir devam eden seçim kampanyalarının ardından yeni başkanını seçmek 8 Kasım 2016 tarihinde (yarın) sandık başına gidecek.


ABD'lilerin, ülkenin 45'inci başkanını seçeceği oylamada Demokrat Parti adayı eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın mı yoksa Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump’ın mı seçeceği yarın belli olacak. 


Eski ABD başkanlarından Bill Clinton'un da eşi olan başkan adaylarından Hillary Clinton ile Trump'un oyları anketlere göre bir süredir oldukça yakın gidiyor.

ABD halkı, Başkanlığın yanı sıra 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı, 100 üyeli Senatonun üçte biri ve bazı valilikler için de oy kullanacak. Seçimler sonucunda ABD Kongresindeki sandalye dağılımları değişmiş olacak.

Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlayışı ve bitişi eyaletlerin yer aldığı dilime göre değişecek. Doğu yakasının saat dilimi esas alındığında, oy verme işlemleri saat 06.00’da başlayacak, sandık kapanması ise saat 19.00’da başlayıp eyaletlere göre gece yarısına kadar sürecek.

Amerika Birleşik Devletleri ABD'nin 37 eyaletin yanı sıra başkent Washington'da 26 Ekim’den itibaren erken oy verme veya mazeretli oy verme işlemleri başlamıştı ancak halkın çoğunluğunun yarın oy kullanması bekleniyor. ABD seçmenleri oylarını, eyaletlerde kurulan seçim merkezlerinde kullanacak.

Erken oy verme sürecinde yaklaşık 40 milyon seçmenin oy kullandığı tahmin ediliyor.

Seçimlerde kayıtlı 230 milyon seçmen civarı  seçmenin 150 milyonunun oy kullanması bekleniyor.

ABD seçimlerinde en fazla oyu alan değil, seçici delegelerin çoğunluğunu kazanmak gerekiyor. ABD seçimlerinde en fazla oyu almak başkan olmak için yeterli olmayayabiliyor.

ABD'deki seçimlerin mantığı, her eyaletin, başkanı ayrı ayrı seçmesi üzerine kurulu. Federal yönetim yapısının bulunduğu ABD'de halk, her eyalette partilerin başkan adayına bağlı olan "seçici" grubuna oy veriyor. Eyaleti kazanan başkan adayı, eyaletlerin nüfus yoğunluğuna göre belirlenen seçici delegelerin tümünü kazanmış oluyor. 

Dolayısıyla seçici delegelerde çoğunluğu alan, ülkenin de başkanı olarak seçilmiş oluyor.

Bu sebeple yarın gözler Hillary Clinton ile Donald Trump’ın halkın ne kadarının oyunu aldığında değil, hangi eyaletleri kazandığında olacak.

Başkanın seçilmek için 50 eyalet ve özel statüsü bulunan başkent Washington DC'deki 538 seçici delege oyunun mutlak çoğunluğunu, yani 270'ini kazanması gerekiyor.

2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına aday olan George W. Bush rakibi Al Gore'dan daha az oy almış ama delege yapısında eşitlik çıkınca hayli tartışmalı bir belirsizlik sürecinin ardından Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesinin 5-4 olarak George W. Bush lehine karar vermesi sonucu başkan ilan edilmişti.

Eğer seçimi Hillary Clinton kazanırsa ilk kez bir kadın ABD başkanı seçilecek. Eğer seçimi Donold Trump kazanırsa bu kez de farklı bir ilk yaşanacak ve daha önce hiç siyasetle ilgilenmemiş bir iş insanı seçimi kazanmış olacak. 

Öne Çıkan Yayın

ABD Senatosu Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasayı onayladı

Senato'da yapılan oylamada oy birliğiyle  1915'te yaşananlar soykırım olarak tanındı.

Mail

haberazzi.haber@gmail.com

Popüler Yayınlar 7 Gün

Translate