Search

2 Ağustos 2019 Cuma

Erkekler kadınlara göre daha mı çok yalan söylüyor

Erkekler kadinlardan daha cok yalan soyluyor
Erkekler kadınlardan daha çok yalan söylüyor

Bir araştırmaya göre erkekler kadınlara göre daha çok yalan söylüyor. 

Max-Planck İnsan Gelişimi Enstitüsü ve İsrail Technion Teknoloji Enstitüsü tarafından yalancılıkla ilgili 565 araştırmaya ve 44 bin 50 deneğe dayanak yapılan araştırmada çok fazla fark olmamakla beraber erkeklerin kadınlara göre daha çok yalan söylediklerini ortaya koydu. Max-Planck İnsan Gelişim Enstitüsü çalışanlarından ve meta analiz yazarlarından bilim insanı Philipp Gerlach "Kimin, ne zaman ve neden 

yalan söylediğiyle ilgili olarak bir çok araştırma olmasına rağmen, sonuçlar net değil hatta bazen oldukça çelişkiliydi. Bütün bu 

araştırmalardan gelen verilerle bazı unsurlarla daha net saptamalar yapabiliyoruz" dedi.

Meta analiz yalan söyleme eğiliminin durumsal etkenler ve yaş gibi kişisel unsurlarla bağlantısını ortaya koydu.


Yalancılıkta yaş faktörü


Araştırmalarda genç kadınların daha olgun yaştaki kadınlara nispetle daha fazla yalan söylediği tespit edildi. 20 yaşındaki bir kadın için yalan söyleme olasılığı % 47 iken bu oran 60 yaşındaki bir kadın için % 36 olarak bulundu.

Araştırmalar iktisat ve psikoloji öğrencileri arasında yapıldı. Ancak ekonomi öğrencileri ile psikoloji öğrencileri arasında yalancılık açısından dikkate değer bir fark tespit edilemedi. 

Araştırmalarda kullanılan deneylerden birisi yazı-tura oyunuydu. Denekler parayı fırlatıyor ve bilgisayara yazı mı tura geldiğini yazıyorlardı. Tura gelirse para kazanıyor ancak yazı gelirse kazanamıyorlardı. Ancak yazı ve turanın başa baş gelmesi gerekirken, deneklerin para kazanmak için daha fazla tura geldiğini yazması sonucunda kişilerin yalan söyledikleri anlaşıldı.

Kaynak: DW,AFP/SSB,BÖ Deutsche Welle Türkçe 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ABD Senatosu Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasayı onayladı

Senato'da yapılan oylamada oy birliğiyle  1915'te yaşananlar soykırım olarak tanındı.

Mail

haberazzi.haber@gmail.com

Popüler Yayınlar 7 Gün

Translate