Search

16 Ekim 2019 Çarşamba

ABD’de yeni Halkbank iddianamesi

Yeni halkbank iddianamesi

ABD’nin New York kentindekiki federal savcılar tarafından, Halkbank hakkında aralarında İran’a karşı yaptırımların delinmesi ve dolandırıcılığın da bulunduğu 6 ayrı iddia ile ilgili olarak yeni bir iddianame hazırlandı. 


45 sayfalık yeni iddianamede “Halkbank üst yönetiminin Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından desteklendiği ve korunduğu” ifadeleri de yer aldı.

Manhattan Federal Mahkemesi’ne teslim edilen iddianamede Halkbank’ın 2012 ve 2016 yılları arasında İran’ın uluslararası piyasalarda petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği geliri harcamasınasına olanak veren bir düzenlemeyi paravan şirketler vasıtasıyla uygulanmasına yardımcı olduğu ve bunun da ABD yaptırımlarının ihlaline sebep olduğunu iddia edildi

Söz konusu düzenlemenin hem İran hem de Türkiye’deki üst düzey yetkililerin sağladığı korumayla uygulandığı, bu yetkililerin bazılarının haksız yere milyonlarca dolar kazandığı iddia edildi.

ABD Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinden de yayınlanan açıklamada, ABD’li savcı Geoffrey Berman zanlıların Amerikan mahkemelerinde hesap vermesi gerektiğini savundu.

İran’ın Türkiye’nin ulusal petrol ve doğal gaz şirketine petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği gelirlerin Halkbank’taki hesaplara aktarıldığı, bu hesapların İran Merkez Bankası, İran Ulusal Petrol Şirketi ve Ulusal İran Gaz Şirketi adına olduğu belirtildi.

“İran’a karşı ABD yaptırımları ve ABD bankalarında para aklamayla mücadele politikası nedeniyle İranın bu fonlara erişip bunları İran’a transfer etmesinin ya da bu parayı İran hükümeti kurumları ve bankaları yararına uluslararası transferlerde kullanmasının zor olduğu ve bu nedenle de 2012 yılı itibariyle milyarlarca dolar 

paranın İran Merkez Bankası’nın ve diğer İran kurumlarının Halkbank’ta bulunan hesaplarında toplandığı” belirtildi.

Halkbank’ın İran yararına olduğunun ortaya çıkarılması halinde ABD yasaları gereğince bankayı yaptırıma maruz bırakacak üstü örtülü bazı işlemlerde bulunduğu belirtildi. 

“İran’ın petrol ve doğal gaz satışından elde edilen ve Halkbank’taki hesaplarda tutulan paranın İran hükumeti yararına altın almak için kullanılması, paranın ikili ticaret kurallarını ihlal ederek İran’a ihraç edilmeyen altın almak için kullanılması ve İranlı müşteriler tarafından gıda ya da tıbbi malzeme alınmış gibi gösterilerek dolandırıcılık içeren işlemlerin yapılmasını sağlamak” da bu üstü örtülü işlemler arasında sıralandı.

Halkbank’ın bu yöntemleri kullanarak üstü örtülü bir şekilde yaklaşık 20 milyar doları transfer ettiği iddia edilildi. “Üst düzey Halkbank yetkilileri bu işlemlerin gerçek içeriklerini ve özelliklerini ABD Maliye Bakanlığı yetkililerinden gizlediği iddia edildi.

Halkbankın İran hükümetine ABD yaptırımlarına hedef olma ve Amerikanın mali kurumlarında muhabir banka hesabı tutma imkanını kaybetme riskiyle karşılaşmadan milyarlarca dolar değerinde hizmet sağlayabildiği" iddia edildi.

Söz konusu düzenleme ve Birleşik Arap Emirliklerindeki tezgahın amacının Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde paravan olarakkurulan şirketler adına tutulan ve İran’ın petrol satışından elde ettiği paradan oluşan bir havuz oluşturmak olduğu belirtildi. Bu fonların da İran hükumeti ve bankaları adına uluslararası ödemeler yapmak için kullanıldığı ve buna ABD'nin mali sistemi kullanılarak ve yaptırım yasaları ihlal edilerek yapılan transferlerin de dahil olduğu vurgulandı.

Halkbank hakkındaki iddianamede “ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak, bankacılık dolandırıcılığı, bankacılık dolandırıcılığı yapmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak ve kara para aklamak amacıyla komplo kurmak” suçlamaları da yer aldı.

Kaynak: Amerikanın Sesi
https://www.amerikaninsesi.com/a/abdde-halkbank-hakkinda-iran-yaptirimlarini-delmekten-iddianame-hazirlandi/5125282.html
Haberazzi Haber
Hayata-Dair
Grafik Saati

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ABD Senatosu Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasayı onayladı

Senato'da yapılan oylamada oy birliğiyle  1915'te yaşananlar soykırım olarak tanındı.

Mail

haberazzi.haber@gmail.com

Popüler Yayınlar 7 Gün

Translate