Search

26 Şubat 2016 Cuma

Can Dündar ve Erdem Gül için tahliye | Dilek Dündar ve Aslı Işık Gül'ün açıklamaları

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin "ihlal" kararının ardından, Can Dündar ile Erdem Gül'ün tahliyesine karar verdi. Aynı mahkemenin Can Dündar ve Erdem Gül için aksi belirtilene kadar yurt dışına çıkış yasağı getirdiği de bildirildi.

Anayasa Mahkemesi, 92 gündür tutuklu olan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlâl edildiğine" karar verdi. 


AYM, ihlâlin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.
 GrafikSaati dergisi
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 92 gündür tutuklu olan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün başvurusunu karara bağladı.
Erdem Gül'ün eşi Aslı Işık Gül ve oğlu
Yüksek Mahkeme, Dündar ile Gül'ün, Anayasa'nın 19. maddesinde düzenlenen "kişi hürriyeti ve güvenliği", 26'ncı maddesinde düzenlenen "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve 28'inci maddesinde düzenlenen "basın hürriyeti" haklarının ihlâl edildiğine karar vererek, ihlâlin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.
HaberazziHaber

Bunun üzerine Silivri Cezaevi'nde bekleyiş başladı. Erdem Gül'ün eşi Aslı Işık Gül ve Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar da cezaevi önünde tahliye bekliyor. 
GrafikSaati online kültür sanat ve kadın dergisi

Gazetecilere kısa bir açıklama yapan Dilek Dündar, "Ben hep güvenmemiz gerektiğini söylüyordum, özellikle Anayasa Mahkemesi'ne. Anayasa Mahkemesi çok güzel bir karar verdi. Siyaset üstü olduğunu gösterdi bence. dedi ve devam etti
Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar gelişmeleri değerlendirdi

Canları almaya geldik. İnşallah bir daha böyle şeyler hiçbir gazetecinin başına gelmez. Herkes haberini özgüvenle yapar, 'Tutuklanacağım, işimden kovulacağım' diye yapmaz. Basın için güzel bir gün olur inşallah" dedi.


AYM Oy çokluğuyla karar aldı.


Kararın oy çokluğuyla alındığı, Anayasa Mahkemesi üyeleri Hicabi Dursun, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç'in ret yönünde oy kullandıkları, genel kurula katılan diğer 12 üyenin ise ihlâl yönünde oy verdiği öğrenildi.

Anayasa Mahkemesinin kararı, ihlâlin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme tarafından, Gül ve Dündar'ın akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edilmeleri bekleniyor. İki gazetecinin avukatları 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine tahliye talep dilekçesi verdi.

14 Ağır Ceza Mahkemesi, kararın bizzat Yüksek Mahkeme tarafından kendilerine gönderilmesi sonrasında kararını vereceğini açıkladı. Bu açıklamadan bir süre sonra da karar UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) üzerinden mahkemeye, faksla da İnfaz Savcılığı'na ulaştı.

Karar, TBMM'de bulunan bazı AK Parti'liler tarafından da memnuniyetle karşılandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Sevinçle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. Ancak hepinizin bildiği gibi mahkeme kararları üzerinden partimizin ve iktidarımızın itham edilmesini doğru bulmuyorum. Bu yargının işidir. Yargı kendi içerisindeki sürecinde usûlü gözden geçirmiş, bu kararı vermiştir. Tekrar hayırlı olmasını ümit ediyorum" dedi.


Kemal Kılıçdaroğlu'ndan mesaj


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kararı Twitter hesabından değerlendirdi. CHP lideri, "Anayasa Mahkemesi verdiği kararla 'Doğruları söylemek suç değildir' dedi. 

Can Dündar, Erdem Gül ve tüm gazetecilere özgürlük diliyorum" yazdı.


'Emsal olacak'


Basın Konseyi ise Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği kararın emsal olacağını belirtti. Konsey'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Anayasa'nın 3 temel maddesine aykırı olarak 92 gündür Silivri'de tutuklu kalan Can Dündar ve Erdem Gül hakkında AYM'nin verdiği hak ihlâli kararı tarihi bir dönemeçtir ve gelecek için bir emsal oluşturmuştur. AYM'nin aldığı bu karar ile nefes alırken, gazetecilerin özgürlükleri için de sevinç duyduk. Hep söyledik, söylemeye devam edeceğiz. 

Gazetecilik faaliyetinden ötürü gazetecilerin tutuklanmaları demokrasilerin ayıbıdır. Hiç şüphesiz AYM'nin kararı, Türkiye'de yargının hâlâ var olduğuna dair umutları canlandırmıştır.

Basın Konseyi, Dündar ve Gül'ün tutuklanmasına giden ve sonrasındaki süreçte, sürekli olarak Anayasamıza ve devletimizin tarafı olduğu uluslararası antlaşmalara atıf yapmış, tutukluluk sürecinin bu yükümlülüklerimize aykırı düştüğünü vurgulamış ve gazetecilerin serbest bırakılması için Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesi önünde ‘umut nöbeti’ni düzenlemiştir. Bu çabalarımız bir karşılık bulduğu için ayrıca mutluyuz.

Buna karşılık, bu kararla da tespit edildiği üzere, Dündar ve Gül'ün 92 gün haksız yere tutuklu kaldıkları şeklindeki acı gerçek değişmeyecektir. Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, Anayasa Mahkemesi kararıyla tespit edilen bu haksızlığın ortaya çıkmasında sorumluluğu olanların durumunu hassasiyetle değerlendireceğini düşünüyoruz. Can Dündar ve Erdem Gül için özgürlük kararından memnuniyet duyarken, gazetecilik faaliyetini icra etmesi nedeniyle başka hiçbir basın mensubunun mağdur edilmemesi yönündeki temenni ve uyarımızı bir kez daha tekrarlıyoruz."


AYM'nin kısa kararı


Yüksek Mahkeme’nin kısa kararında, başvurudaki, "kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında soruşturma dosyasına erişim imkânından yoksun bırakılmaya ilişkin iddia"nın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle oy birliğiyle kabul edilemez olduğuna hükmetti. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddia ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlâl edildiğine ilişkin iddia oy birliğiyle kabul edilebilir bulundu.

Anayasa Mahkemesi heyeti, Dündar ve Gül'ün, Anayasa’nın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan "kişi özgürlüğü ve güvenliği" hakkının, Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan "ifade ve basın özgürlüklerinin" ihlâl edildiğine oy çokluğuyla karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 15 kişiyle toplandı. Heyette, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekilleri Burhan Üstün, Engin Yıldırım ile üyeler Serruh Kaleli, Osman Alifeyyaz Paksüt, Recep Kömürcü, Alparslan Altan, Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı, Erdal Tercan, Muammer Topal, Emin Kuz, Hasan Tahsin Gökcan, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç yer aldı. 

Üyelerden, Özkaya, Dursun ve Güleç, çoğunluk görüşüne katılmadı.

Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararı daha sonra açıklanacak.


Can Dündar ve Erdem Gül 92 gündür cezaevindeydi


Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, "MİT tırları" soruşturması kapsamında İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından 26 Kasım 2015'te tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderilmişti.

MİT tırlarına ilişkin görüntüleri yayınladıkları için tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül hakkında bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Dündar ve Gül, farklı tarihlerde yaptıkları haberler nedeniyle "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etmek" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak" suçlarından tutuklanmalarının, "Basın ve kişi özgürlüğü ile güvenlik hakkını ihlâl ettiği" iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapmıştı.

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvuruyu "konunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanmasını" gerekli görerek dosyadan el çekmiş ve başvuru Genel Kurul'a sevk edilmişti.

Kaynak: AA, DHA, Al Jazeera, Haberazzi Haber

İlişkili haberler
Can Dündar haberleri

Öne Çıkan Yayın

ABD Senatosu Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasayı onayladı

Senato'da yapılan oylamada oy birliğiyle  1915'te yaşananlar soykırım olarak tanındı.

Mail

haberazzi.haber@gmail.com

Popüler Yayınlar 7 Gün

Translate