Türkiye'de genel olarak niçin D vitamini eksikliği görüldüğü konusunda açıklama yapan Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü bunun sebebinin, "Türk popülasyonunda bir enzim defekti ya da bağırsaklarda eminim eksikliği olabileceğini" söyledi.
Bu yıl Antalya Kemer'de düzenlenen 26. Ulusal Dermatoloji Kongresi'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, D vitamininin vücudun bütün sistemleri üzerinde önemli etkilerinin bulunduğunu belirtti.
D vitamininin yağda çözündüğünü belirten Emek Kocatürk Göncü, D vitamininin bağışıklık sisteminin gelişmesinde, kanser oluşumunun engellenmesinde, kemik gelişimi ve vücuttaki kalsiyumun tutumu üzerinde de olumlu etkileri olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, Türkiye'de D vitamini konusunda genel bir eksiklik olduğunu söyledikten sonra, "D vitamini eksikliğinin Türk popülasyonunda bir enzim defekti ya da bağırsaklarda eminim eksikliği nedeniyle ortaya çıkmış olabileceğini ifade etti.
D vitamininin Vücuttaki düzeyin 50 mikrogramın üzerinde olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü bu düzeyin Türkiye'de genellikle 15-20 düzeylerinde olduğunu söyledi.
D vitamini genel olarak güneşten elde ediliyor
ancak bazı yiyeceklerde de D vitamini bulunuyor.D vitamini bulunan bazı yiyecekler ise şöyle:
PeynirTereyağı
Yağlı balıklar
Ton balığı
Somon
Uskumru
İstiridye
Balık yağı
Yumurta
Patates