Search

10 Kasım 2015 Salı

Geleneksel yöntemlerle zeytinyağı üretimi

Geleneksel yöntemlerle  zeytinyağı üretimi

Hatay'da geçimini zeytincilikle sağlayan bazı vatandaşlar, zeytinyağı çıkarırken teknolojik gelişmelere rağmen atalarından öğrendikleri geleneksel yöntemleri kullanmayı tercih ediyor.


Topladıkları zeytinleri evlerinin önünde bulunan geniş ve çukur taşlara koyan çiftçiler, insan gücünün yanı sıra atları da kullanarak bir günlük çalışmanın sonunda zeytinyağı elde ediyor. 
 GrafikSaati dergisi
Yaklaşık 1,5 tonluk taşı, atın 3 saat aralıksız çevirmesiyle ezilen zeytin, sıcak suda yıkanıp sıkılarak büyük havuzlara alınıyor. 
HaberazziHaber
Daha sonra süzülen zeytinyağının çekirdeği ve yağı ayrılarak şişeleniyor.

Geleneksel yöntemlerle zeytinyağı çıkarma geleneğini sürdüren Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Keskincik Mahallesi'nden Abdo Aşgar, zeytinyağını elde etmede ‘Zeynep’ isimli atının çok faydası olduğunu ifade ederek, "Zeynep benim bu dünyada hem kolum hem kanadım. Benim 'evimin ekmek teknesi' diyebilirim. 1,5 ton ağırlığındaki taşı tek başına çekiyor. 15 yıldır bana hizmet ediyor. Küçükken iyi bir şekilde eğittim ve bu hale geldi" diye konuştu.

Zeytin üretimine çocuk yaşlarda başladığını ve bu işi severek sürdürdüğünü vurgulayan Aşgar, kilosunu 30 TL’den sattıkları yağın bu şekilde daha lezzetli olduğunu söyledi.

Geleneksel yöntemlerle  zeytinyağı üretimi



Haber: Halit Demir Türkiye yaşam haberleri aa haberler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ABD Senatosu Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasayı onayladı

Senato'da yapılan oylamada oy birliğiyle  1915'te yaşananlar soykırım olarak tanındı.

Mail

haberazzi.haber@gmail.com

Popüler Yayınlar 7 Gün

Translate