Search

21 Kasım 2014 Cuma

BM: Ukrayna'da Minsk ateşkesinden bu yana günde ortalama 13 kişi ölüyor

Ukraine crisis
Ukraine crisis Ukrayna krizi
Ukrayna'da Kiev yönetimi ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında 5 Eylül'de imzalanan Minsk ateşkesinden bu güne her gün ortalama 13 kişi hayatını kaybediyor.

Birleşmiş Milletler BM İnsan Hakları Yüksek Komisterliği'nin yeni raporuna göre Ukrayna (Ukraina) ve ayrılıkçılar arasında imzalanan ateşkesten bu yana geçen iki aylık dönemde yaşanan çatışmalarda ölenlerin sayısının 957 kişi olarak tespit edildi.

Batılı güçler (Amerika USA Avrupa Birliği Europian Nations)  Kremlin'i ayrılıkçı militanlara silah ve asker desteği sağlamakla ve Ukrayna'daki krizi körüklemekle suçluyor ancak Rusya (Russia) bu iddiaları kabul etmiyor.

BM raporuna göre ayrılıkçı militanların kalesi olarak kabul edilen Donetsk ve Luhansk'ta hukuksuzluğun iyice arttığı ve "Bölge halkının insan hakları ihlallerine karşı savunmasız" kaldığı ifade ediliyor. Bölgedeki silahlı militanların adam kaçırmadan, işkenceye, cinsel saldırılara, infazlara ve keyfi gözaltılara varan pek çok insan hakkı ihlali yaptığının altını çizen rapor, insanlığa karşı işlenen suçlara dikkat çekiyor.

Taraflar arasında karşılıklı suçlamalar da sürüyor. Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk dün düzenlediği basın toplantısında RUsya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "Kasıtlı olarak top yekün savaşı kışkırtmakla" suçladı. Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite ise Putin yönetimi için "Terörist devlet" tanımlamasını yaptı. Putin yönetimiyse Moskova'da yapğtığı konuşmada Ukrayna, Gürcistan ve Kırgızistan devrimlerini kast ederek "Sözde renk devrimleri halklar için trajik sonuçlar doğuruyor" dedi. Ukrayna, Gürcistan ve Kırgızistan devrimleri renk devrimleri olarak tanımlanıyor.

"Bu sözde devrimler hepimiz için ikaz özelliği taşıyor" diyen Putin, "Rusya'da benzer şeylerin yaşanmaması için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

Birleşmiş Milletler United Nations UN raporunda Ukrayna'nın doğusundaki durumu daha da vahim hale getiren şeyin başta Rusya'dan olmak üzere yabancı ülkelerden gelen militanların çatışmalara katılması olarak gösteriliyor.

BM UN raporu Ukrayna ordusunu ve gönüllülerini de sivil yerleşim alanlarında ağır silahlar kullanmakla suçluyor ancak Kiev yönetimi ve ordu bu iddiaları reddediyor.

Donetsk'in 15 kilometre uzağındaki Mariinka'daki AGİT konvoyuna da iki kez ateş açıldığı iddialar arasında yer alıyor. Ancak AGİT temsilcilerine kimin ateş açmış olabileceği şu anda bilinmiyor.



ukraina, ukraine, ukrayna, USA, BM, United Nations, Ukraine crisis, AGİT, Donetsk, Putin, Gürcistan, Kırgızistan, renk devrimleri, haber, haberazzi, haberler, Dünya, Dünya haberleri,


Ukraine crisis
Ukraine crisis Ukrayna krizi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ABD Senatosu Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasayı onayladı

Senato'da yapılan oylamada oy birliğiyle  1915'te yaşananlar soykırım olarak tanındı.

Mail

haberazzi.haber@gmail.com

Popüler Yayınlar 7 Gün

Translate