Search

18 Temmuz 2015 Cumartesi

Akrep burcunun gezegeni Plüton'dan yeni gelen fotoğraflar gerçeği kanıtladı ve "onun" itibarı "ona" iade edildi

Akrep burcunun gezegeni Plutondan yeni gelen fotograf gercegi kanitladi ve Onun itibari Ona iade edildi

Haber: Tevfik Elçioğlu GrafikSaati İstanbul ve Barry Eitel San Francisco aa bilim teknoloji haberleri
Kaynak:NASA, 16 Temmuz 2015

1930 yılında keşfedilen Plüton gezegeni, 24 Ağustos 2006 yılında, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından, Güneş Sistemi içinde bir gezegen olmanın koşullarını sağlamadığı gerekçesiyle gezegen olarak tanımlanmamaya başladı.

Gezegenlik unvanını elinden alınan adı bile silinip rakamla tanımlanmaya başlanan bir yıldız kategorisine indirilen Plüton gezegenine daha sonra itibarı iade edildi. 
 GrafikSaati dergisi
Uydusunun bile kendisinden iki kat büyük olduğu ifade edilen Plüton, önce cüce gezegen olarak kabul edilen yıldızlar kategorisine yükseltildi. Daha sonra ise Plüton'a önce adı sonra da itibarı iade edildi.
HaberazziHaber
Akrep burcunun gezegeni olarak Plüton gezegeninin gizemi
Akrep burcunun gezegeni olarak da bilinen Plüton gezegeni; Uluslararası Astronomi Birliği'nin aksi yöndeki kararına rağmen uzun süre, bu yazının yazarları ve çevirmenleri gibi burcu Akrep olan pek çok insan ve bazı araştırmacılar tarafından gezegen olarak kabul edilmeyi sürdürmüştü. 

Son fotoğraflardan sonra Plüton'un gerçek bir gezegen olmasının yanı sıra gizemli ve bir o kadar da şirin olduğu görüşü ağırlık kazandı. Plüton gezegeninin gidişi sessiz olmuştu ama dönüşü muhteşem oldu. 
1. bölüm haberi: Tevfik Elçioğlu, İstanbul

NASA uzay aracı New Horizons'ın "gizemli gezegen" Plüton'a gerçekleştirdiği uçuş esnasında çektiği fotoğraflar, cüce gezegende jeolojik hareketlilik olduğunu ortaya koydu.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay aracı "New Horizons"ın (Yeni Ufuklar), "gizemli gezegen" olarak bilinen Plüton'a gerçekleştirdiği en yakın uçuşu 

sırasında çektiği fotoğraflar, cüce gezegende jeolojik hareketliliğin olduğunu gösteriyor.

Maryland'daki Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarında düzenlenen basın toplantısında, New Horizons Projesi'nin sorumlusu Alan Stern, yaptığı açıklamada, Plüton'dan ilk yakın çekim ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafın gezegende jeolojik aktivitelere kanıt niteliği taşıdığını bildirdi.

Plüton'da dağ benzeri yapıların bulunduğunu ifade eden New Horizons ekibinden araştırmacılar, buzlarla kaplı dağların 3 bin 400 metrelik yüksekliğe sahip olduğunu 

belirtti. Dağların yaşının 100 milyon yıldan daha genç olduğunun tahmin edildiğini söyleyen araştırmacılar, "Bu da cüce gezegenin jeolojik olarak aktif olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı.

New Horizons tarafından çekilen fotoğraflar, ayrıca Plüton'un en büyük uydusu Charon'da derin vadilerin bulunduğunu gösteriyor.

Güneş sistemindeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan New Horizons, 9 yıl 6 aydır görev yapıyor. 

New Horizons, Plüton dışında uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'da da keşiflerde bulunuyor. 
2. bölüm haberi: Barry Eitel San Francisco

Haber: Tevfik Elçioğlu GrafikSaati İstanbul ve Barry Eitel San Francisco aa bilim teknoloji haberleri 
Kaynak:NASA, 16 Temmuz 2015

Akrep burcunun gezegeni Plutondan yeni gelen fotograf gercegi kanitladi ve Onun itibari Ona iade edildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ABD Senatosu Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasayı onayladı

Senato'da yapılan oylamada oy birliğiyle  1915'te yaşananlar soykırım olarak tanındı.

Mail

haberazzi.haber@gmail.com

Popüler Yayınlar 7 Gün

Translate