Search

12 Temmuz 2015 Pazar

İlk yardım uygulamalarında doğru bilinen yanlışlar | Sağlık haberleri

ilk yardimda dogru bilinen yanlislar


Özel Samsun İlkyardım Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Saffet Ertaş, kanamaya şeker basmak, şişliklere ekmek çiğneyip koymak gibi doğru bilinen yanlış ilk yardım uygulamalarının, yaralı ve hasta kişinin durumunu daha kötüye götürebileceğini söyledi.


İyilik yapayım derken kötülük yapmak

Ertaş, bazen vatandaşların iyilik yapayım derken kişinin hayatını karartabileceğini belirterek, şöyle dedi:
 GrafikSaati dergisi
"Yanıklarda diş macunu, yoğurt, zeytinyağı gibi akla gelebilecek çok sayıda malzemenin sürüldüğüne rastladık. Doğru yapılması gereken soğuk suya tutmaktır. Yaralı bölgeye değişik materyallerin dökülmesi yanlış. Kanamalı yaralarda yapılması gereken bir an önce kanamayı durdurmak, kanı damar içinde tutmak gerekirken ona başka türlü uygulamalarla kanın akmasını devam ettirerek, hatta kanamasına hiç bakılmadan hastaneye getirilmesi kişinin ölümüne yol açıyor. Boğulmalardan zehirlenmelere kadar o kadar yanlış uygulamalar var ki kişinin hayati riskinin doğduğu çok durumlar olabilir. Kanamalı kesiklerde şeker döküyor, tütün basılıyor, değişik maddeler konuluyor. Bunlar yanlış. Kanamalı yaralamalarda özellikle kanayan yaraya temiz bir bezle bastırmak lazım. Bütün mesele damarın dışına kanın çıkmasını önlemek."
HaberazziHaber

'Kanamalarda turnike yapmak son çare olmalı'

Çarpma sonucu vücutta şişen bölgelere ekmek çiğneyip koymanın da yanlış bir uygulama olduğuna değinen Ertaş, en sık görülen yanlışlardan birinin de kanamalarda hemen turnike yapılması olduğunu, oysaki turnikenin son çare olarak düşünülmesi gerektiğini anlattı.

ilk yardim uygulamalarinda dogru bilinen yanlislar




12 Temmuz 2015 Fatih Mehmet Kürkçü / Fatma Kalay aa sağlık haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ABD Senatosu Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasayı onayladı

Senato'da yapılan oylamada oy birliğiyle  1915'te yaşananlar soykırım olarak tanındı.

Mail

haberazzi.haber@gmail.com

Popüler Yayınlar 7 Gün

Translate